Skip to main content

Gevelreiniging

Onder gevelreiniging verstaan we het verwijderen van vervuiling van gevels. Dit kan organische vervuiling zijn, zoals groene, witte of zwarte aanslag of klimop. Het kan ook gaan om graffiti of oude verflagen. Al deze soorten vervuiling kunnen wij middels de juiste technieken van de gevel verwijderen, waardoor uw woning er weer als nieuw gaat uitzien. Gevelmeesters beschikt voor het reinigen van gevels over verschillende technieken waaronder o.a.stoomcleanen, chemisch reinigen en (thorbo)stralen. Wat voor gevelreiniging het beste is hangt af van uw type gevel en de aard van de vervuiling.

Welke manier van gevelreiniging is het beste voor uw gevel?

Stoomcleanen

Stoomcleanen is de meest simpele oplossing, geschikt voor lichte vervuiling als mos, algen en klimop. Water wordt verhit tot 145oC en onder hoge druk (max. 300 bar) tegen de gevel gespoten.Door de combinatie van druk en warmte laat lichte vervuiling los. Vervolgens spoelen we het opgeloste vuil weg.

Chemisch reinigen

Bij chemische reiniging gebruiken we stoom in combinatie met een reinigingsmiddel. Hierdoor is het mogelijk om matige vervuiling te verwijderen, zoals verfresten of lichte roetaanslag.Afhankelijk van de steensoort en het type vervuiling kiezen we het meest effectieve reinigingsmiddel.

Stralen of zandstralen

Voor zware vervuiling zoals graffiti of zware roetaanslag is het noodzakelijk om uw gevel te stralen (of zandstralen). Hierbij blazen we onder lage druk water met een mild straalmiddel tegen uw gevel.Afhankelijk van de steensoorten het type vervuiling kiezen we het meest geschikte straalmiddel. Door de lage druk kunnen ook kwetsbare en poreuze ondergronden probleemloos gestraald worden.

Torbo Stralen

Bij het reinigen van gevels maken wij vaak gebruik van het Torbo- straalsysteem. Torbo is een merk straalketel, wat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Het unieke van dit systeem is dat het straalmiddel in de ketel wordt vermengd met water. Vroeger werd er gestraald met enkel zand, zonder water. Door water aan het zand toe te voegen ontstaat een mengsel met een veel zachtere inslag op de gevel. Hierdoor kunnen we veel gevels stralen zonder de voegen te beschadigen.

Principe

Gedurende het vulproces in de ketel wordt het straalmiddel met water aangevoerd. Door een doordachte techniek wordt de menging van water en straalmiddel als een soort smurrie uit de druktank, d.m.v. waterdruk, in de door de compressor voortgebrachte luchtdrukstroom geïnjecteerd. Daardoor is het straalmiddel vanaf het vullen in de ketel tot en met het spuiten op het object, door een waterfilm omgeven. Deze waterfilm garandeert dat de stofontwikkeling bij het contact met het object zo goed als verhinderd wordt. Zelfs grote oppervlakken en hoogteverschillen zijn geen probleem.

Omdat het mogelijk is zowel de hoeveelheid straalmiddel per minuut als de luchtdruk te beperken, is een uiterst behoedzame oppervlaktereiniging – van natuursteen, gevels, klinkers, tegels en monumenten mogelijk. Een beperking van de hoeveelheid straalmiddel per minuut tot 0,5 liter is haalbaar. Thorbostralen is daarom een straaltechniek die door ervaren restaurateurs wordt voorgeschreven.

Conventionele straalmiddelen moeten absoluut droog zijn en worden bij de verwerking pas aan het eind van het proces, met aanvullende apparatuur, met water vermengd. De kosten voor drogen, droogverpakking, droog transport, droge opslag en handeling zijn hoog. Bij het gebruik van het Thorbostraalsysteem vervallen die kosten geheel. Dit systeem verwerkt onbewerkte straalmiddelen. Het is universeel beschikbaar en kan, zowel nat als droog worden verwerkt.

Meer info nodig?

Wilt u graag een idee van de kosten van zo’n gevelrenovatie? Kom dan gerust eens bij ons op gesprek, of doe een prijsaanvraag via ons contactformulier.