Gevelbepleistering & gevelisolatiesystemen

Gevelbepleistering
Het is een techniek van afwerking die reeds eeuwen bestaat. Kalkgebonden pleisters bewezen al lang hun deugdelijkheid als esthetische en beschermende afwerking op gebouwen. De laatste decennia werden tal van kunsthars gebonden pleisters ontworpen om op de meest uiteenlopende ondergronden een goede, duurzame en esthetische afwerking te garanderen. Met gevelbepleistering geeft u uw woning een meerwaarde op esthetisch gebied, maar tegelijkertijd verhoogt u de duurzaamheid. Gevelbepleistering kan toegepast worden op zowel nieuwbouw als bestaande woningen.
Soorten sierpleisters
Op basis van het gebruikte bindmiddel kunt u sierpleisters onderverdelen in twee grote categorieën: de mineraalgebonden en de synthetische.
Mineraalgebonden sierpleister
Minerale sierpleisters zijn opgebouwd uit een bindmiddel van cement en/of kalk, aangevuld met granulaten, zoals geselecteerd zand, vulstoffen, natuurlijke kleurpigmenten en water. Omwille van hun samenstelling zijn het bij uitstek ecologische producten: ze hebben een natuurlijk effect; zijn waterkerend en dampopen. Deze sierpleister wordt kant en klaar geleverd in zakken en na het mengen verspoten met een pleister spuitmachine. Hoeken worden verstevigd met roestvrije profielen en aansluitingen aan ramen en deuren worden afgewerkt met slagregendichte APU profielen. De laagdikte bedraagt minimaal 12a15 mm op effen ondergronden en de sierpleister wordt voorzien van een glasvezel wapeningsnet. Na uitharding wordt de pleister voorzien van typische en definitieve structuur met behulp van een krasbord. Dit soort sierpleister wordt ook wel Franse krabpleister genoemd. Minerale sierpleister zijn gevoeliger voor omgevingsfactoren: in een groene omgeving bestaat er een grotere kans op micro-organismen zoals algen en mossen die zich in de structuur vastzetten. Uiteraard zijn er goede producten op de markt om bepleisterde gevels te reinigen en zelfs preventief te behandelen tegen vervuiling. In dit geval raden wij aan om vanaf het begin de gevels te hydrofoberen (waterafstotend maken) of te overschilderen met een water- en vuilafstotende verflaag.
Synthetische sierpleister
Synthetische pleisters worden in een dunne laag aangebracht: ze zijn elastischer dan minerale pleisters en daardoor ook minder gevoelig voor scheuren en vervuiling. Er bestaan verschillende soorten synthetische pleisters, maar in Vlaanderen wordt meestal voor de siliconenharsgebonden sierpleister geopteerd. Deze bestaat uit minerale grondstoffen met als bindmiddel siliconenhars, emulsies en doorgaans een beperkte hoeveelheid polymeer. Eerst wordt een onderlaag voorzien van kalk/cementpleister die verstevigt is met een wapeningsnet en met een dikte tussen 12en 15mm. Hoeken worden versterkt met roestvrije profielen en ramen en deuren met slagregendichte profielen. Na volledige uitdroging van de onderlaag wordt deze voorzien van een voorstrijk of hechtlaag in kleur, welke wordt aangebracht met de verfrol. Uiteindelijk wordt de sierpleister aangebracht in kleur en korreldikte naar keuze. Dit soort sierpleister is volledig waterafstotend, dus je ziet geen verschil bij regen of droog weer. Door zijn vuil- en waterafstotend effect blijft de gevel ook langer schoon.